ÁLLAMPOLGÁRSÁGI ÜGYEK

Az állampolgársági eljárás szabályait a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény (a továbbiakban: Áptv.) tartalmazza. A köztársasági elnök döntésének előkészítése elsősorban Budapest Főváros Kormányhivatalának feladata. A köztársasági elnök az állampolgársági ügyekben nem járhat el közvetlenül, kizárólag az állampolgársági ügyekért felelős, a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztése alapján dönt.

Az állampolgársági eljárásról bővebb információt itt talál: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/allampolgarsag-honositas-anyakonyvezes-nevvaltoztatas

Nyomtatványokat itt talál: https://konzinfo.mfa.gov.hu/konzuli-szolgaltatas/nyomtatvanyok

Az állampolgársági ügyekben eljáró szervek elérhetőségei
Az állampolgársági kérelmek vizsgálatát és a köztársasági elnök döntésének előkészítését Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) Állampolgársági és Anyakönyvi Főosztálya végzi. (Postacím: 1105 Budapest, Kőrösi Csoma Sándor út 53-55, telefonszám: 06 (1) 550-1221, e-mail cím: apf@bfkh.gov.hu).

Az állampolgársági eljárással kapcsolatban további részletes tájékoztató, valamint a BFKH Állampolgársági és Anyakönyvi Főosztály ügyfélfogadási rendje a BFKH honlapján olvasható: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/szervezeti-egyseg/allampolgarsagi-es-anyakonyvi-foosztaly.

 

A magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény szöege itt elérhető: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99300055.tv

 

A kérelem benyújtására előzetes időpont egyeztetés alapján, kizárólag személyesen kerülhet sor. Időpontért, kérjük hívja konzuli ügyfélszolgálatunkat vasárnaptól csütörtökig, 9.30 és 12.30 között az alábbi telefonszámon: +98 21 7918 5000 .

A gyorsabb ügyintézés érdekében a kérelmek online előkészítésére is lehetőség van a Konzinfo Ügysegéd (https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu) rendszerben. jelentősen felgyorsítva ezzel az ügyintézést. A Konzinfo rendszerben online előkészített kérelmek OR-kódot kapnak. A kérelemátvétel során a kérelem QR kódjának beolvasásával, a kérelem adatok bemásolódnak a rendszerbe, jelentősen felgyorsítva ezzel az ügyintézést. Amennyiben tehetik, éljenek az online lehetőséggel. Figyelem! Az online előkészítés nem helyettesíti a személyes kérelem benyújtását.