2024.04.19

Tekintettel a ma hajnalban Iszfahán tartományban történt biztonsági eseményre, a légi járatok indulását egy rövid időre felfüggesztették az országban. Jelenlegi - nem hivatalos - információink szerint a teheráni Imam Khomeini és Mehrabad nemzetközi repülőtereken újraindultak a járatok, viszont jelentős késésekre, esetleg járattörlésekre kell számítani.

 

2024. 04. 15.


Az elmúlt időszakban Irán és Izrael között kialakult feszültség, valamint a katonai eszkaláció lehetősége miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Iráni Iszlám Köztársaságot az I- es (piros) utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta. Az Iránba történő beutazás semmilyen körülmények között sem javasolt. Kérjük, hogy az országban tartózkodó állampolgáraink regisztráljanak konzuli védelemre.

Az április 13-án éjjel történt Izraelt célzó iráni támadásra, a két ország között fennálló feszültségre és a katonai eszkaláció lehetséges veszélyére tekintettel felhívjuk az Iránban tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az eddigieknél is nagyobb körültekintéssel szervezzék az országon belüli mozgásukat.

A helyzetre tekintettel, nem javasoljuk az országba történő tervezett beutazást.

Fentiekre tekintettel kérjük, hogy fokozott figyelemmel kövessék a biztonsági helyzet alakulásával kapcsolatos fejleményeket!

Külképviseletünk információi alapján jelenleg nincs légtérzár Irán területén! Az iráni hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint a teheráni Imam Khomeini és a Mehrabad nemzetközi repülőterek április 15. reggel óta üzemelnek, belföldi illetve nemzetközi járatok indulnak és érkeznek. Az ország többi repülőterével kapcsolatban nincs hivatalos információnk, azok jelenleg többnyire belföldi utasforgalmat bonyolítanak le. Járattörlésekkel, késésekkel továbbra is számolni kell. A teheráni repülőtereken hosszabb várakozásra, lassabb ügyintézésre kell számítani, tekintettel arra, hogy az átlagosnál többen akarnak kiutazni az országból. Javasoljuk, hogy az induló utasok az indulás előtt 3-4 órával érjenek ki a repülőtérre! Kérjük, tartsák szem előtt, hogy a repülőterekre valamint a járatokra vonatkozó fenti információ bármikor változhat a biztonsági szint függvényében, így kérjük mindenképpen tájékozódjanak az adott légi társaságnál.

A biztonsági helyzetre tekintettel kiemelten fontos az előzetes konzuli regisztráció, illetve szükség esetén a közvetlen nagykövetségi bejelentkezés.