Beutazási feltételek az Iráni Iszlám Köztársaságba

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet, retúr repülőjegy, biztosításfelmutatásával utazhat be Iránba. Az útlevélnek a vízum kiadásától számított hat hónapig kell érvényesnek lennie.

Iránba szóló vízumot a magyar állampolgárok elsősorban az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén igényelhetnek.

A vízum beszerzéséhez az alábbiak szükségesek

§ vízumkérőlap kitöltése 2 példányban

§ 3 db igazolványkép

§ vízumdíj

§ a tartózkodás idejére szükséges kiadások fedezéséhez elegendő pénz

§ oda- és visszaútra (tranzitvízum esetében a célállomásig) érvényes repülőjegy

A vízum iránti kérelem elbírálása általában egy hétig tart. A vízumokra vonatkozó részletes információ az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén szerezhető be (1143 Budapest, Stefánia út 97. telefon: 460-9260). A vízumkérőlap letölthető a követség honlapjáról is: Embassy of The Islamic Republic of Iran Budapest

A beutazó vízum indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható. A kérelmezőnek azonban rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Lehetőség van átutazó vízum igénylésére is, amelynek díja alacsonyabb, de ez a vízumtípus főszabályként nem hosszabbítható meg.
 

Irán 10 legnagyobb repülőterén (a teheráni Imam Khomeini és Mehrabad repülőterek, Mashhad, Iszfahán, Shiráz, Tabriz, Asalouyeh, Bushehr városok, valamint a Perzsa(Arab)-Öbölben fekvő Qeshm és Kish szigetek repülőterei ) lehetőség van arra, hogy érkezéskor igényeljen vízumot a beutazó – kizárólag csak 15 napos, egy alkalommal újabb 15 nappal meghosszabbítható vízumot. Egyes esetekben szükség lehet az iráni Információs Minisztérium jóváhagyására, ami legalább egyórás várakozást jelent. Azt javasoljuk az Iránba látogató magyar állampolgároknak, hogy az esetlegesen előforduló problémák miatt mindenképpen az Iránba történő belépésük előtt szerezzék be az iráni vízumot.

Fontos figyelmeztetés !

Az Irán területén való jogosulatlan túltartózkodás  napi kb. 300.000.- IRR (iráni riál) pénzbírságot von maga után.

Munkavállalással kapcsolatos információk

Javasoljuk, hogy az egyéni munkavállalás céljából Iránba utazni kívánó magyar állampolgárok kiutazásuk előtt rendkívül körültekintően járjanak el. A munkavállalási engedélyt a munkáltató intézi, ezt követően az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén kell munkavállalási vízumot kérni. Helyi tapasztalatok szerint időnként problémát okoz, hogy a beutazást követően hosszadalmas a tartózkodási engedély kiállítása, miközben a külföldi munkavállaló útlevelét a hatóságok erre hivatkozással visszatartják. Máskor a szerződő felek nem tisztázzák a közterhek befizetésének rendjét, ilyenkor a kilépő vízum megszerzése ütközik nehézségekbe, ezért javasoljuk a munkavállalási céllal beutazóknak, hogy a szerződés aláírása előtt tisztázzák, mely közterheket áll a munkáltató, s melyeket kell a munkavállalónak befizetnie. Javasolt, hogy a munkavállaló megérkezését követően jelentkezzen be Magyarország teheráni nagykövetségén.


Beutazási feltételek Türkmenisztánba

Türkmenisztán továbbra is a világ egyik legzártabb országa, ahová külföldi csak indokolt esetben kaphat beutazó vízumot. Ez vonatkozik a munkavállalásra is.

Türkmenisztán bécsi nagykövetségét akkreditálja Magyarországon: Argentinierstr. 22, 2EG, 1040 Wien,Austria, tel: (+43-1) 5036470-72, Fax: (+43-1) 5036473,  Email: turkmen.emb@aon.at, turkmenistan.botschaft@chello.at, info@botschaft-turkmenistan.at

honlap:  www.botschaft-turkmenistan.at