2019. 04. 08.
Az elmúlt hetek heves esőzéseinek következtében az észak iráni Golesztan és Mazandaran tartományok egyes részeiben, főképpen a Kaszpi-tenger dél-keleti partjai közelében áradások alakultak ki, ami következtében főutakon hömpölygött a víz és a sáros iszap magával sodorrta az útjába kerülő járműveket, illetve helyenként hidakat is, ami nyomán egész falvakat, sőt egyes városokat is ki kellett üríteni.

Időközben az ország egyes  déli és dél-nyugati részein – többek között Farsz, Észak-Khoraszan, Khuzesztan, Kermanshah és Loresztan - tartományokban is hasonlóan kritikussá vált a helyzet. Az áradásoknak - az óriási anyagi veszteségeken túl - már több tucatnyi halálos áldozata is van.

A jelentős áradás közvetlenül érintette a Farsz tartományban lévő, turisztikai szempontból kiemelt célpontként ismert Siráz városát is, ahol ennek következtében – a szintén jelentős anyagi kár mellett - 19 személy életét vesztette, több tucatnyian pedig megsérültek.

A helyzet egyelőre nem javul, sőt, az április 6-7-i újabb esőzések visszavetették a mentési, helyreállítási munkálatokat, ill. további eszkalációt váltottak ki. Mára már Irán 31 tartományából mintegy 23 érintett valamilyen szinten.

Az elszenvedett károk helyreállítása, főként az infrastruktúra területén, vélhetően hosszabb időt vesz majd igénybe, s még az árvíz levonultával is hatással lesz a higiéniai viszonyokra, közegészségre, közlekedésre, egyes területek ellátására.

A fentiek nyomán a KKM azt javasolja állampolgárainak, hogy az elkövetkező időszakban lehetőség szerint mellőzzék beutazásukat az érintett területekre, vagy halaszthatatlan ügy esetén - utazásukat megelőzően - vegyék fel a kapcsolatot a teheráni magyar nagykövetséggel.